Catastif eu sunt catalin tenita

Despre adevarata putere

D

 

To consider the Earth as the only populated world in infinite space is as absurd as to assert that in an entire field of millet, only one grain will grow. (Metrodorus)

Acum vreo  2500 de ani, inainte de Cezar si de Alexandru si de Platon, a existat acest om care a putut sa ofere un argument atat de inteligent privind locul nostru in Univers, intr-o formulare atat de concisa si de poetica.

Dupa ce toti atomii lui Metrodorus s-au perindat prin pamant si prin apa, prin insecte si prin plante si poate din nou prin corpul altui grec (sau mai probabil turc) au ramas cuvintele astea. Care ating si astazi alte minti. Capacitatea de a vedea vedea cerul de dincolo de cer.

 


5 comentarii

  • Meritul principal este al lui Epicur, mentorul lui Metrodorus. (eixsta la Luvru un bust foarte reusit, in care sunt reprezentati spate in spate, oarecum in stil ianiform)

    Chestia cu turcul e cam fortata. E drept ca in Chios s-a petrecut celebrul masacru din 1822, dar turcii n-au ajuns nici dupa aceea sa aiba o pondere semnificativa in populatia insulei, iar in 1912 Chiosul a fost incorporat in statul grec.

    Nu stiu unde a murit Metrodorus, in caz ca la asta te refereai 🙂 .

  • Poate o fi murit Metrodorus undeva prin Asia Mica, iar in cazul asta teoria cu turcul devine mai plauzibila. Sper sa nu inteleaga vreun bezmetic din ce scriem noi aici ca am crede in mumbo-jumbo-ul cu reincarnarea 😀 (daca stai sa te gandesti ca acum 24xx ani erau minti care realizau imposibilitatea unicitatii Pamantului ca lume populata, iar in ziua de azi inca mai sunt miliarde de oameni care cred tot felul de bazaconii, incepi sa te intrebi daca nu-i adevarata zicala aia cu cantitatea constanta de inteligenta a umanitatii 😆 )

  • Chiar ar fi interesant un studiu cu privire la disiparea atomilor dintr-un corp ingropat, intr-o perioada de X ani, secole, milenii :))

  • Depinde de metoda de ingropare.:p Atomii unei mumii (mai ales una sigilata in sapte sarcofage facute din diferite materiale) au sanse mari sa stea la locul lor. Ceea ce ne arata cat de intelepti erau vechii egipteni, macar prin prisma faptului ca nu riscau sa le ajunga atomii prin vreun corp de asirian, libian, nubian, evreu, grec, hittit samd :D.

By Catalin T
Catastif eu sunt catalin tenita

Categories

Archives

Profile social media